2013

Rating 4.50 out of 5

iroes3.JPG

Μπορείς να ξεκινήσεις χωρίς απαραίτητα να ακολουθήσεις με ακρίβεια τις χρονικές οδηγίες του βιβλίου  όπως αυτές περιγράφονται στο βιβλίο του δασκάλου ανά θεματική ενότητα! Εμείς προτείνουμε:

  1. Έως το τέλος του έτους θα έχεις αρκετό χρόνο. Μην έχεις άγχος. Μη βιάζεσαι να ολοκληρώσεις κάθε ενότητα. Ο κανόνας λέει: Αργά και και με συχνές επαναλήψεις για να μαθαίνουν τα παιδιά.
  2. Στις ενότητες «Γνωριμία με τους ήρωες» και «Πού είναι ο Άρης» μπορείς να διαθέσεις περισσότερο από ένα μήνα προκειμένου τα παιδιά να κατανοήσουν με σαφήνεια τι επιδιώκουμε στην πρώτη επαφή με τα γράμματα!
  3. Πριν τη διδασκαλία της πρώτης ενότητας μπορείς να ξεκινήσεις με προγραφικές ασκήσεις που το βιβλίο δεν περιλαμβάνει. Εδώ θα σε βοηθήσει το ειδικό ένθετο με προγραφικές «Το ταξίδι της μικρής Γραμμούλας», που συνοδεύει το Γραφούλη.
  4. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώσεις στο προγραφικό και προαναγνωστικό στάδιο, τόσο περισσότερο χρόνο θα κερδίσεις στη συνέχεια.
  5. Το κάθε τμήμα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και το δικό του επίπεδο. Ο εκπαιδευτικός το γνωρίζει και προσαρμόζει αντίστοιχα τη διδασκαλία του…
  6. Μη διστάσεις να διδάξεις ολικά εάν χρειαστεί κάποιο γράμμα. Θα διαπιστώσεις πως η ενέργεια αυτή θα σε βοηθήσει στη συνέχεια.
  7. Στις πρώτες ενότητες κάνε συχνές επαναλήψεις τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα…
  8. Σου προτείνουμε τη διδασκαλία κάθε γράμματος σε δύο μέρες και επανάληψη οπωσδήποτε κάθε Παρασκευή.
  9. Καθημερινά μη διστάζεις να προτείνεις στα παιδιά εργασία για το σπίτι η οποία θα πρέπει να πραγματοποιείται αρχικά με τη βοήθεια κάποιου γονέα και στη συνέχεια από τον ίδιο το μαθητή με ελάχιστη κατά το δυνατόν βοήθεια. Εμείς επιμένουμε και τη θεωρούμε απαραίτητη καθόλη τη διάρκεια της Πρώτης Τάξης.
  10. Δείξε επιμονή στα σύμφωνα που συνήθως δυσκολεύονται τα παιδιά, δηλαδή στο γ, ζ, θ, β, ξ, φ …
  11. Μόλις ολοκληρώσεις τα γράμματα μην διστάσεις να διδάξεις κείμενα από το Ανθολόγιο.
  12. Το επίπεδο της τάξης καθορίζει συνήθως το χρόνο ενασχόλησης με την ελεύθερη γραφή (σκέφτομαι και γράφω). Παρόλα αυτά εσύ επιβάλεται να ασχοληθείς με την πρόταση απο τα πρώτα κιόλας μαθήματα, επιμένοντας στη σωστή συντακτική της δομή, αρχικά σε προφορικό επίπεδο και σιγά σιγά στην ελεύθερη καταγραφή από το παιδί μικρών προτάσεων με λέξεις από τα γράμματα που έχει διδαχθεί.
  13. Και μην ξεχνάς: Εσύ είσαι ο μοναδικός υπεύθυνος στο τμήμα άρα μπορείς να υλοποιήσεις όποιο σχεδιασμό επιθυμείς ή σε εξυπηρετεί.
  14. Συμβουλέψου τον προγραμματισμό που προκύπτει από την έρευνα που ακολουθεί…Θα προσφέρουμε απαντήσεις και στατιστικά ερωτηματολογίων στην αρχή και στη μέση κάθε τριμήνου…
Rating 4.12 out of 5

2012glossa1

Rating 4.00 out of 5

 

Rating 4.60 out of 5

1.png

Rating 4.50 out of 5

Διερευνήσαμε με ψηφιακό ερωτηματολόγιο, σε ποια ενότητα της Γλώσσας, βρίσκονται οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί την 1η Νοεμβρίου δηλαδή στα μέσα περίπου του πρώτου διδακτικού τριμήνου. Απάντησαν συνολικά 73 εκπαιδευτικοί. Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

novgl1.jpg

novgl2.bmp

Από την ανάλυση των απαντήσεων μπορούμε να βγάλουμε πολλά συμπεράσματα. Το σημαντικότερο είναι πως η πλειοψηφία βρίσκεται στην ενότητα «Ο κύριος με το καπέλο» ή σε ενότητες πριν και μετά από αυτήν. Ένα ακόμη σημαντικό είναι ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί φαίνεται να αφιέρωσαν τουλάχιστον ένα μήνα σε προγραφικές ασκήσεις ή εργασίες με τα γράμματα στις ενότητες «Γνωριμία με τους ήρωες» και «Πού είναι ο Άρης;» και κάποιοι αφιερώνουν ακόμα αρκετό χρόνο και καλά κάνουν. Επιπλέον όλοι φαίνεται να ακολουθούν τον κανόνα που λέει: Τον πρώτο καιρό δεν υπάρχει λόγος να βιάζομαι, αλλά πηγαίνω αργά ώστε να μαθαίνουν τα παιδιά.

Μπορείς να βρεις ενδιαφέρoυσες απόψεις εκπαιδευτικών για την ύλη αν κάνεις κλικ εδώ.

Rating 3.83 out of 5

glossadek1.jpg

Διερευνήσαμε με ψηφιακό ερωτηματολόγιο, σε ποια ενότητα της Γλώσσας, βρίσκονται οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί στις 10 Δεκεμβρίου δηλαδή στη λήξη του πρώτου διδακτικού τριμήνου. Απάντησαν συνολικά 221 εκπαιδευτικοί. Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

glossadekpita2.jpg

glossadekkat3.jpg

Από την ανάλυση των απαντήσεων μπορούμε να βγάλουμε πολλά συμπεράσματα. Το σημαντικότερο είναι πως η πλειοψηφία βρίσκεται στην ενότητα “Στο ζαχαροπλαστείο του Γλυκόσαυρου” ή σε ενότητες πριν και μετά από αυτήν, όπως «Ένα ζιζάνιο στη ζύμη» και «Χάσαμε τη γάτα» έως «Με βάρκα και σωσίβιο». Επιπλέον όλοι οι εκπαιδευτικοί φαίνεται να ακολουθούν τον κανόνα που λέει: Τον πρώτο καιρό δεν υπάρχει λόγος να βιάζομαι, αλλά προχωρώ αργά με συχνές επαναλήψεις, ώστε να μαθαίνουν τα παιδιά.

Rating 3.50 out of 5

glossafeb1.jpg

Διερευνήσαμε με ψηφιακό ερωτηματολόγιο, σε ποια ενότητα της Γλώσσας βρίσκονται οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί στις 5 Φεβρουαρίου, δηλαδή στα μέσα περίπου του δεύτερου διδακτικού τριμήνου. Απάντησαν συνολικά 317 εκπαιδευτικοί. Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

glossafeb2.jpg

glossafeb3.jpg

Από την ανάλυση των απαντήσεων μπορούμε να βγάλουμε πολλά συμπεράσματα. Το σημαντικότερο είναι πως η πλειοψηφία φαίνεται να βρίσκεται στην ενότητα «‘Ενας καινούριος μαθητής» και «Όλοι στο οικόπεδο» ή λίγο πριν και λίγο μετά από αυτές. Βέβαιο είναι το γεγονός πως υπάρχει άφθονος χρόνος και μπορούμε να βαδίζουμε αργά και σταθερά με αρκετές επαναλήψεις για να μαθαίνουν τα παιδιά.

Rating 3.75 out of 5