as1.jpg

Είναι κοινή διαπίστωση. Τα νέα βιβλία θεωρούν αυτονόητο το γεγονός πως όλα τα παιδιά από τις πρώτες κιόλας μέρες γνωρίζουν να χρησιμοποιούν στοιχειωδώς το μολύβι τους και κατέχουν φυσικά τις βασικές δεξιότητες γραφής για τα πρώτα τους βήματα.

Εμείς στην καθημερινότητά μας συνήθως διαπιστώνουμε το αντίθετο. Συχνά στην ίδια αίθουσα συνυπάρχουν παιδιά που δε φοίτησαν στο Νηπιαγωγείο, παιδιά με δυσκολίες στη λεπτή κινητικότητα, παιδιά με αναπηρίες των άκρων, παιδιά αριστερόχειρα με διαφορετική αντίληψη του χώρου… Θεωρούμε λοιπόν πως θα πρέπει να υπάρξει ένα κρίσιμο διάστημα εξάσκησης με προασκήσεις γραφής γι’ αυτό και φυσικά εντάξαμε στο τετράδιο Πρώτης Γραφής «Ο Γραφούλης και η Γραφούλα στην Πρώτη Τάξη» ως ειδικό ένθετο, το ανεξάρτητο τεύχος με τις ειδικά κατασκευασμένες προγραφικές εργασίες με το διακριτικό τίτλο «Το ταξίδι της μικρής Γραμμούλας» τουλάχιστον για εκείνα τα παιδιά που έχουν έλλειψη ή ακαλλιέργητες δεξιότητες.

grammoula.jpg

Εσύ μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όπως κρίνεις, ανάλογα με τις δυσκολίες των παιδιών της τάξης σου, παραλείποντας ή συμπτύσσοντας ίσως κάποια είδη γραμμών ή επιμένοντας σε άλλα με εξατομικευμένη ή ομαδική διδασκαλία για τουλάχιστον δύο εβδομάδες…

Rating 3.49 out of 5

Σχόλια

3 Σχόλια για το “Χωρίς προγραφικές; Όχι, βέβαια…”

  1. DIMITRA 20 Ιανουαρίου 2010 3:03 μμ

    Θεωρώ ότι οι ασκήσεις προγραφής στην πρώτη Δημοτικού είναι απαραίτητες.

  2. KATERINA 23 Σεπτεμβρίου 2011 9:20 μμ

    πολυ καλο

  3. KATERINA 23 Σεπτεμβρίου 2011 9:25 μμ

    πιστευω οτι οι προγραφικες ασκησεις ειναι μεγαλη βοηθεια.

Γράψε ένα σχόλιο